ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

  • Συμμετοχή στην έκθεση I.T.E. 92, Chicago U.S.A

 

Macedonian Society of Chicago, 03.04.92

Δρ. ΣτέφανοςΓιάλαμας, ΠροέδροςΜακεδονικούΣυλλόγουΣικάγου

 

«Η χειρονομία σας δηλώνει ότι είστε άνθρωπος με έντονο πατριωτικό συναίσθημα και προσηλωμένος στα ιδανικά και στις πανανθρώπινες αξίες της φυλής μας. Άνθρωποι σαν και εσάς είναι απαραίτητοι, τόσο στην πατρίδα μας που κινδυνεύει από κάθε είδους απειλές, όσο και σε εμάς που δίνουμε καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα για την διατήρηση του Ελληνισμού στην ξενιτιά και την ανάδειξη του σε πνευματικό φάρο πολιτισμού». 

__________________________________

 

 

MacedonianSocietyofChicago, 29.06.92

Δρ. Στέφανος Γιάλαμας, Πρέδρος Μακεδονικού Συλλόγου Σικάγου

 

«Αγαπητέ κύριε Φυλακτέ:

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μακεδονικού Συλλόγου σας συγχαίρω για την μοναδική, μορφωτική, παρουσία της Ιστορίας της Μακεδονίας μέσω των έργων σας στη Διεθνή Έκθεση Μαρμάρου στο Σικάγο Τα έργα που εκθέσατε ήταν πραγματικά κάτι το ξεχωριστό, ελπίζουμε τέτοιες ενέργειες να συνεχιστούν.

Εμείς είμαστε στην διάθεση σας και θα κάνουμε ότι μας είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τις προσπάθειες σας». 

__________________________________

 

 

Εφημερίδα Παροικιακός λόγος,                     

Σικάγο 30.04.93

 

«Για την προσφορά τους στον Ελληνισμό τιμήθηκαν από τον Μακεδονικό Σύλλογο ο κ. Δημήτρης Αλεξάνδρου και ο κ. Ευάγγελος Φυλακτός, σύγχρονος τεχνίτης του Ελληνικού μαρμάρου που με σεβασμό στην ιστορία χαράζει με λεπτότητα και αγάπη  κάθε πτυχή ιστορίας και πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας. Ήταν θεάρεστο το έργο του και ήταν τυχεροί όσοι είδαν την έκθεση μαρμάρου του καλλιτέχνη στα πλαίσια των εκδηλώσεων. Το αστέρι της Βεργίνας, η κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου, το τετράδραχμο του Φιλίππου, ο Ιππέας της Πέλλας, οι παραστάσεις ζωής των αρχαίων Ελλήνων ήταν καταγραμμένες με τέχνη και απλότητα στο λευκό Ελληνικό μάρμαρο που έχει το προνόμιο να κρατά την αιωνιότητα».

__________________________________

 

 

 

 

 

 

 

ΕλληνικόΜουσείουΣικάγου, 11.10.93

Elaine Kollintzas, Executive Director

 

«Hundreds of people who have passed through the Museum’s door marvel at your marble collection which so poignantly depicts Macedonia’s history».

 

«Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν από την πόρτα του Μουσείου και θαύμασαν την μαρμάρινη συλλογή σας που τόσο δεικτικά περιγράφει την ιστορία της Μακεδονίας»

__________________________________

 

 

Σοφία Μετζάκη – Λάσζλο, 26.04.99

Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Νότια Αλαμπάμα

 

«Η Θόλος παραμένει το στολίδι του Πανεπιστημίου και της πόλης και κοσμεί την είσοδο του Πανεπιστημίου. Στην γωνία της επάνω είναι ακόμα χαραγμένο το “Μακεδονία – Ελλάς”, για να το βλέπουν οι επερχόμενες γενιές, αλλά και οι Αμερικάνοι και να διαβάζουν περισσότερο την Ιστορία του Έθνους μας και να αποκτούν καλύτερες γνώσεις».

__________________________________

 

 

Anastasios Perustianis, Washington D.C., U.S.A.

 

            «Ο καλλιτέχνης Ευάγγελος Φυλακτός, ενοχλημένος από το επιχείρημα να αναγνωριστεί το κράτος των Σκοπίων με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ανήσυχος για την αδιαφορία που δείχνουν οι σύμμαχοι της Ελλάδας και άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί για την παραποίηση της ιστορίας, δίνει την προσωπική του μάχη μέσω της τέχνης του μαρμάρου.

            Η παρουσία του στην Αμερική αποτελεί για μας έναν μοναδικό και δυναμικό τρόπο ενημέρωσης του αμερικάνικου και διεθνούς κοινού για την πραγματική ιστορία της Μακεδονίας. Μέσα από τα μάρμαρα προβάλλεται η αθάνατη αλήθεια και αντηχεί η βροντερή κραυγή του πατέρα της Γεωγραφίας Στράβωνα (65 π.Χ. – 21 μ.Χ.): “ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”.

Τα δημιουργήματα του Ευάγγελου Φυλακτού υψώνονται σαν στύλοι δικαιοσύνης, για να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη και να διακηρύξουν και πάλι, σαν τον Σωκράτη και σαν τον Πλάτωνα, ότι: “η αλήθεια είναι αρετή” και ότι “η αλήθεια πρέπει να επικρατεί”».

__________________________________

 

 

Σοφία Μετζάκη – Λάσζλο, 23.10.98

Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Νότια Αλαμπάμα

 

«Στο πρόσωπο σας βλέπω πάντα έναν ένθερμο πατριώτη, έτοιμο στις επάλξεις για την υπεράσπιση των δικαίων και του Ελληνισμού».

__________________________________

 

 

 

Σοφία Μετζάκη – Λάσζλο, 24.01.12

Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Νότια Αλαμπάμα

 

«Αγαπητέ κύριε Φυλακτέ,

Με μεγάλη έκπληξη, αλλά και με μεγάλη χαρά σας είδα απόψε στην δορυφορική τηλεόραση στο “Πάμε πακέτο”*. Να ‘στε καλά κι εσείς και όλη η οικογένεια σας και πάντα στις επάλξεις για τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο.

Με πολλές ευχές, Σοφία»

 

*Σημείωση: Εκπομπή σχετική με τα ξενιτεμένα γλυπτά της Ακρόπολης